Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και γαλλική γλώσσα



Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και γαλλική γλώσσα: μια σχέση παλιά όσο και τα Αρσάκεια Σχολεία


 Στη διάρκεια του επετειακού έτους 2021, ασχοληθήκαμε ως Β' Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού με τον Γαλλικό Φιλελληνισμό από διάφορες οπτικές γωνίες. Μέσα στις διάφορες δραστηριότητες με τις οποίες καταπιαστήκαμε, μάς απασχόλησε και το θέμα της γαλλικής γλώσσας στα Αρσάκεια Σχολεία. 

Αναζητήσαμε υλικό στο ψηφιοποιημένο αρχείο της Φ.Ε. και εκεί η συμβολή του ειδικού επί του θέματος της ψηφιοποίησης και φιλολόγου κ. Ευάγγελου Κατσιναβάκη υπήρξε ουσιώδης. Η αποδελτίωση του υλικού που συγκέντρωσε ο κ. Κατσιναβάκης επιβεβαίωσε αυτό που φανταζόμασταν: τα Αρσάκεια Σχολεία, πρωτοπόρα στην εκπαίδευση στην Ελλάδα, καλλιέργησαν από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας τους με συνέπεια και πείσμα τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στις μαθήτριες, ως στοιχείο απαραίτητο της αγωγής και της μετέπειτα ζωής τους. 

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα αντλεί κανείς από το κείμενο της ιστορικού της Φ.Ε. κυρίας Π. Ατσαβέ με τίτλο "Δεσποινίς μετά γαλλικών και πιάνου", το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Φ.Ε. και το οποίο αναπαράγουμε εδώ. Κάποιες πρόσθετες πληροφορίες από τα πρακτικά των Δ.Σ. της ΦΕ σταχυολογούμε στο δεύτερο κείμενο που αναρτούμε.


Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό αρχείο εδώ: